Zupa meksykańska Thermomix

Smakoszy meksykańskiej kuchni zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na zupę meksykańską przygotowaną z użyciem Thermomixa. Ta kolorowa i aromatyczna zupa to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i wyrazisty smak meksykańskiej kuchni.

Zupa meksykańska Thermomix – przepis

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4-6 porcje

Składniki:

  • 300 g mięsa wiołowego (mielonego)
  • 1 cebula (przekrojona na pół)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie, według smaku)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona na kawałki)
  • 1 marchewka (pokrojona na kawałki)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g, odcedzona i przepłukana)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 400 g, odcedzona)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
  • 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub wędzonej)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego dodaj cebulę, czosnek, papryczkę chili, paprykę i marchewkę. Rozdrobnij 5 sek/obr.5.

  2. Zeskrob warzywa ze ścianek naczynia, dodaj oliwę i podsmaż 5 min/120°C/obr.1.

  3. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż 7 min/120°C/obr.1.

  4. Do naczynia dodaj fasolę, kukurydzę, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy (papryka, kumin, oregano) oraz bulion. Gotuj 20 min/100°C/obr.1.

  5. Sprawdź smak zupy, dopraw według uznania solą, pieprzem i sokiem z limonki. Możesz delikatnie zmiksować część zupy, aby uzyskać gęstszą konsystencję (np. 10 sek/obr.3, jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne).

  6. Podawaj gorącą zupę z posiekaną kolendrą. Możesz dodać kawałki awokado, kleks kwaśnej śmietany lub podać z nachos.

Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.


0 0 votes
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments