Tiramisu Thermomix

Zapraszamy Cię do kulinarnej podróży, która wiedzie prosto do włoskiej stolicy smaku – znanego i uwielbianego na całym świecie Tiramisu Thermomix. Dziś podzielimy się z Tobą wyjątkowym przepisem na to delikatne i kremowe ciasto, które w języku włoskim oznacza dosłownie „podnieś mnie”. Podnieśmy się zatem razem na wyższy poziom smaku, bowiem nasze Tiramisu zyskuje niepowtarzalny charakter dzięki zastosowaniu innowacyjnego asystenta kuchennego – Thermomixa.

Tiramisu Thermomix

Tiramisu Thermomix najlepszy przepis

Czas przygotowania 30 minuty
Typ dania Deser
Kuchnia Włoska
Ilość porcji 8 kawałków

Składniki
  

  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielone)
  • 150 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml mocnej kawy, ostudzonej
  • 50 ml likieru kawowego (np. Amaretto)
  • 200 ml śmietany kremówki (minimum 36% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Około 25-30 biszkoptów
  • Kakao do posypania

Przepis
 

  • Załóż specjalny element do ubijania, zwany motylkiem, na ostrza naczynia miksującego.
  • Dodaj śmietanę, ubij przez 40 sekund przy prędkości 3, a następnie przenieś ubitą śmietanę do osobnego naczynia.
  • Umieść żółtka, cukier i ser mascarpone w Thermomix, i utrzyj przez 1 minutę przy prędkości 4.
  • Dodaj bitą śmietanę, wymieszaj 30 s/obr. 2
  • Pomieszaj kawę z likierem amaretto. Zamocz biszkopty w tej mieszance i ułóż je na dnie prostokątnego naczynia o wymiarach 15×20 cm. Na biszkoptach rozłóż połowę przygotowanego kremu, a następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów. Zakończ, kładąc resztę kremu na wierzchu
  • Schłódź w lodówce przez 4-5 godzin.
  • Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.
Słowa kluczowe desery

Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.


0 0 votes
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments