Tiramisu Thermomix
Zapraszamy Cię do kulinarnej podróży, która wiedzie prosto do włoskiej stolicy smaku – znanego i uwielbianego na całym świecie Tiramisu Thermomix. Dziś podzielimy się z Tobą wyjątkowym przepisem na to delikatne i kremowe ciasto, które w języku włoskim oznacza dosłownie „podnieś mnie”. Podnieśmy się zatem razem na wyższy poziom smaku, bowiem nasze Tiramisu zyskuje niepowtarzalny charakter dzięki zastosowaniu innowacyjnego asystenta kuchennego – Thermomixa.
Tiramisu Thermomix najlepszy przepis
Składniki
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielone)
- 150 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml mocnej kawy, ostudzonej
- 50 ml likieru kawowego (np. Amaretto)
- 200 ml śmietany kremówki (minimum 36% tłuszczu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Około 25-30 biszkoptów
- Kakao do posypania
Przepis
- Załóż specjalny element do ubijania, zwany motylkiem, na ostrza naczynia miksującego.
- Dodaj śmietanę, ubij przez 40 sekund przy prędkości 3, a następnie przenieś ubitą śmietanę do osobnego naczynia.
- Umieść żółtka, cukier i ser mascarpone w Thermomix, i utrzyj przez 1 minutę przy prędkości 4.
- Dodaj bitą śmietanę, wymieszaj 30 s/obr. 2
- Pomieszaj kawę z likierem amaretto. Zamocz biszkopty w tej mieszance i ułóż je na dnie prostokątnego naczynia o wymiarach 15×20 cm. Na biszkoptach rozłóż połowę przygotowanego kremu, a następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów. Zakończ, kładąc resztę kremu na wierzchu
- Schłódź w lodówce przez 4-5 godzin.
- Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.
Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.
Subscribe
Login
0 komentarzy
najstarszy