Sałatka Gyros Thermomix

Sałatka gyros to smaczne danie inspirowane grecką kuchnią, które składa się z soczystych kawałków kurczaka marynowanych w aromatycznych przyprawach, takich jak oregano, papryka i czosnek. Marynowane mięso jest następnie smażone lub grillowane, a potem podawane na liściach sałaty, uzupełnione świeżymi warzywami takimi jak pomidory, czerwona cebula i ogórek. Całość jest koronowana delikatnym sosem tzatziki, dodającym świeżości i kremowej konsystencji. Sałatka gyros to połączenie intensywnych smaków i aromatów, tworzące danie pełne śródziemnomorskiego uroku.

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros Thermomix

Czas przygotowania 1 godzina
Typ dania Przekąska
Kuchnia Środziemnomorska
Ilość porcji 8 porcji

Składniki
  

  • 500 g wody
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka, typu kebab-gyros
  • 100 g cebuli, pokorjonej w ćwiartki
  • 250 g ogórków kiszonych lub ogórków konserwowych
  • 250 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych
  • 250 g kukurydzy konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 250 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na kawałki
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 6 łyżek majonezu

Przepis
 

  • Umieść czosnek w pojemniku miksującym i rozdrobnij go przez 3 sekundy na 8 obrotach. Następnie użyj łopatki, aby zbierać czosnek ze ścianek i przesuń go na dno pojemnika miksującego.
  • Dodaj kawałki kurczaka, przyprawę do kurczaka oraz 10 gramów oleju. Następnie wymieszaj składniki 15 s/obroty wsteczne/obr. 3.. Przełóż przygotowane mięso do dolnej części pojemnika Varoma i odstaw na bok.
  • Wlej wodę do pojemnika miksującego, umieść przystawkę Varoma i gotuj na parze 15 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie zdejmij przystawkę Varoma, przenieś ugotowanego kurczaka do dużej miski i odłóż na bok. Następnie oczyść naczynie miksujące.
  • Umieść cebulę w pojemniku miksującym i rozdrobnij ją 5 s/obr. 5. Następnie użyj kopystki, aby poprzesuwać cebulę ze ścianek naczynia i umieścić ją na dnie pojemnika miksującego.
  • Wlej pozostałe 10 gramów oleju do naczynia miksującego, a następnie duś cebulę 3 min/120°C/obr. 1. Przełóż cebulę do miski z ugotowanym kurczakiem, równomiernie rozkładając ją na powierzchni mięsa. Następnie na warstwie cebuli rozprowadź 3 łyżki ketchupu, a na ketchupie nałóż 3 łyżki majonezu. Odstaw danie na bok.
  • Umieść ogórki kiszone w pojemniku miksującym i rozdrobnij je 2 s/obr. 5. Następnie przenieś je do miski z sałatką i równomiernie rozłóż na całej powierzchni. Odstaw danie na bok.
  • Umieść paprykę w naczyniu miksującym i rozdrobnij ją 4s/obr. 4. Następnie przenieś rozdrobnioną paprykę do miski z sałatką i równomiernie rozprowadź ją na całej powierzchni. Postaw miskę z sałatką na pokrywie naczynia miksującego, odważ kukurydzę do miski i rozłóż ją równomiernie na całej powierzchni sałatki. Następnie na warstwie kukurydzy rozprowadź pozostałe 3 łyżki ketchupu, a na ketchupie nałóż pozostałe 3 łyżki majonezu. Odstaw danie na bok.
  • Umieść kapustę pekińską w naczyniu miksującym i rozdrobnij ją 4-6 s/obr. 4. Następnie przenieś rozdrobnioną kapustę do miski z sałatką i równomiernie rozłóż ją na całej powierzchni. Odstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj sałatkę gyros schłodzoną.
Słowa kluczowe przekąski

0 0 votes
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments