Rosół Thermomix
Rosół to potrawa, którą można znaleźć w większości polskich domów. Niezależnie od tego, czy jest to specjalna okazja, jak uroczysty obiad związany ze świętem, czy po prostu zwyczajne niedzielne spotkanie w gronie rodziny – rosół zawsze jest mile widziany! Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę? Wypróbuj najlepszy rosół, jaki istnieje, korzystając z przepisu na Rosół z Thermomixa!
Rosół Thermomix – najlepszy przepis
Znalezienie doskonałego przepisu na rosół to z pewnością skarb, ponieważ ta zupa potrafi wyleczyć wszelkie smutki i często kojarzy się z aromatem dzieciństwa. Może to właśnie dlatego rosół zajmuje zaszczytne miejsce najpopularniejszej polskiej zupy. Niemniej jednak, nie wszystkie gospodynie mają swój własny sprawdzony przepis na to wyjątkowe danie. Jak więc przygotować najdoskonalszy, domowy rosół, bez użycia sztucznych dodatków, takich jak vegeta, buliony czy kostki?
Jak zrobić idealny rosół?
Walory smakowe doskonałego rosółu w dużej mierze zależą od starannego wyboru wysokiej jakości mięsa. Najbardziej klasyczną odmianą jest rosół z kurczaka, do którego używa się pełnej tuszki. Jeśli pragniemy uzyskać głębszy kolor i intensywniejszy smak, warto sięgnąć po wołowinę, wybierając szponder lub łatę podczas zakupów. Dla tych, którzy preferują delikatność, cielęcina jest doskonałym wyborem. Dodatkowo, podstawą doskonałej zupy mogą być mięsa z kaczki, perliczki, królika lub dziczyzny. Wybór jest szeroki, jednak pamiętajmy o unikaniu popularnej wieprzowiny w tym przypadku.
Rosół z domowym makaronem
Staropolski rosół z kury, zaserwowany z makaronem jajecznym i posypany natką pietruszki, to tradycyjna uczta smaków. Na powierzchni rosołu unoszą się delikatne oka tłuszczu, a w głębi zanurzone są kawałki drobno pokrojonej marchewki. To danie cieszy się ogromną popularnością, zyskując przychylność zarówno na co dzień, jak i od święta, co świadczy o powszechnej lubości tej zupy w naszym społeczeństwie. Jednak aby zachwycić smakiem, kluczowe jest nie tylko odpowiednie gotowanie rosołu, ale także wybór idealnego makaronu. Jeśli pragniemy stuprocentowej pewności co do jakości i pochodzenia makaronu, możemy samodzielnie podjąć się tego zadania.
Rosół Thermomix – przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
- 1 marchewka (ok. 100 g), obrana i pokrojona na kawałki
- 1 pietruszka (ok. 80 g), obrana i pokrojona na kawałki
- Kawałek selera korzeniowego (ok. 50 g), obrany
- 1 cebula (ok. 80 g), przekrojona na pół
- 1 por (biała część, ok. 70 g), pokrojony na kawałki
- 1 udko z kurczaka lub kawałek mięsa wołowego (ok. 300–400 g)
- 1,5 litra wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4–5 ziaren pieprzu czarnego
- Sól do smaku
- Natka pietruszki (do podania)
- Makaron do rosołu (ugotowany osobno, do podania)
Sposób przygotowania:
Włóż marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i por do naczynia miksującego. Rozdrobnij 5 sek / obr. 5.
Dodaj mięso, wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
Gotuj 60 min / 100°C / obr. 1.
Po ugotowaniu wyjmij mięso, a wywar przecedź przez sitko, aby uzyskać klarowny rosół.
Warzywa można zmiksować i dodać do rosołu dla zagęszczenia lub użyć do innego dania.
Podawaj rosół z ugotowanym makaronem, kawałkami mięsa z rosołu i posiekaną natką pietruszki.
Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.
Dlaczego jest taki mętny?
Filtr z instagrama dał taki efekt :)))