Pesto z Thermomixa to jedna z tych uniwersalnych i aromatycznych włoskich przekąsek, która może wzbogacić smak wielu potraw. Jego intensywny smak i świeżość sprawiają, że jest idealny jako sos do makaronu, dodatek do sałatek lub nawet jako smarowidło do pieczywa. Co więcej, przygotowanie domowego pesto jest proste i satysfakcjonujące, a efekt końcowy zdecydowanie wart wysiłku.

Czy pesto z thermomixa jest zdrowe?
Pesto jest bogate w tłuszcze, gdyż zawiera oliwę z oliwek, orzechy i niewielką ilość sera, jednak użyte w odpowiedniej ilości może stanowić część zdrowego i zbilansowanego posiłku. Zwróć uwagę na dodatek soli w wersjach kupowanych w sklepie i skorzystaj z etykiety z wartością odżywczą znajdującą się z przodu opakowania. Jeśli robisz pesto od podstaw, znacznie łatwiej jest kontrolować ilość dodawanej soli.
Jak mogę wykorzystać pesto?
Sposobów na wykorzystanie pesto jest mnóstwo! Udekoruj makaron i warzywa, posmaruj nim ugotowanego kurczaka i rybę lub użyj go do aromatyzowania sosów sałatkowych. To tak wszechstronny składnik, że trzeba go mieć pod ręką.
Ile kalorii ma pesto bazyliowe?
W tradycyjnym pesto głównym składnikiem jest świeża bazylia, która jest niskokalorycznym ziołem. W 100 gramach liści znajdziesz nieco ponad 20 kalorii. Jednakże, nie tylko bazylia nadaje pesto jego charakterystyczny smak. Składniki takie jak olej, ser czy orzeszki piniowe mają istotny udział w kompozycji pesto, podnosząc jego kaloryczność. Ostateczna ilość kalorii w pesto zależy od stosunku użytych składników. W 100 gramach gotowego produktu znajduje się około 370 kalorii. Zaledwie jedna łyżeczka bazyliowego pesto, często wystarczająca do przyprawienia dania, to około 40 kalorii.
Pesto Thermomix – przepis
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji
Składniki:
- 50 g liści świeżej bazylii (umytej i osuszonej)
- 50 g parmezanu (w kawałku)
- 30 g orzeszków piniowych (można zastąpić migdałami lub nerkowcami)
- 1-2 ząbki czosnku
- 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Włóż parmezan do naczynia miksującego.
- Zmiel go przez 10 sekund / obroty 10, aż uzyskasz drobną konsystencję.
- Przełóż do miseczki i odstaw.
- Włóż liście bazylii, orzeszki piniowe, czosnek i zmielony parmezan do naczynia miksującego.
- Zmiksuj przez 15 sekund / obroty 7.
- Włącz Thermomix na obroty 4, a przez otwór w pokrywce powoli wlej oliwę, aż składniki połączą się w gładką masę (zajmie to około 30 sekund).
- Dopraw solą do smaku i wymieszaj przez 5 sekund / obroty 4.
- Przełóż pesto do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz też zamrozić porcje w foremce na lód.
Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.