Naleśniki Thermomix
Naleśniki Thermomix to jedno z tych klasycznych dań, które zawsze cieszą się popularnością na stole. Ich delikatna tekstura i wszechstronne możliwości nadzienia sprawiają, że są one idealnym wyborem na śniadanie, deser czy nawet lekki posiłek. Przygotowanie tradycyjnych naleśników może wydawać się czasochłonne, jednak dzięki temu prostemu przepisowi możesz w krótkim czasie stworzyć to wyjątkowe danie.
Naleśniki Thermomix
Składniki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 300 g mleka
- 2 jajka
- 30 g cukru
- 200 g mąki typu 0
- 15 g proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Przepis
- Do naczynia miksującego włóż masło, rozpuść 2 min/70°C/obr. 1.
- Dodać mleko, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10 sekund/obr. 5.
- Aby upiec naleśniki, rozgrzej ⅓ łyżeczki masła na patelni na średnim ogniu. Na każdy naleśnik wlewaj na patelnię małą łyżkę ciasta i smaż przez 1-2 minuty, aż na powierzchni naleśnika utworzą się bąbelki. Obróć naleśniki na drugą stronę i smaż przez 1 minutę. Przełóż naleśniki na półmisek i trzymaj w cieple. To samo zrób z pozostałym ciastem i podawaj naleśniki np. z syropem klonowym, bitą śmietaną, masłem, sosem czekoladowym, sosem karmelowym lub dżemem.
Naleśniki to uniwersalne danie, które cieszy się popularnością na całym świecie ze względu na swoją wszechstronność i smak. Mają swoje korzenie w Europie Wschodniej, szczególnie w kuchniach rosyjskiej, polskiej a nawet francuskiej. Stały się one niezwykle popularne również w innych krajach.
Naleśniki thermomix – sprawdzony przepis
Odkryj doskonały i niezawodny przepis na pyszne naleśniki, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Po prostu połącz wszystkie składniki w jednym naczyniu, a ciasto będzie gotowe. Te wszechstronne naleśniki idealnie pasują do każdego rodzaju nadzienia, pozwalając Ci cieszyć się nimi w dowolny sposób.
Przepis na naleśniki
Ciasto do naleśników powinno mieć gładką konsystencję, więc warto po dokładnym wymieszaniu składników pozwolić mu chwilę odpocząć, aby mąka mogła dobrze wchłonąć płyny. Przed smażeniem dobrze jest jeszcze raz dokładnie wymieszać ciasto i sprawdzić jego gładkość. Powinno ono swobodnie rozpływać się po całej powierzchni patelni. Dodanie tłuszczu do ciasta na naleśniki może sprawić, że nie będzie potrzeby dodatkowego smarowania patelni podczas smażenia. Najczęściej stosowanym tłuszczem jest olej roślinny lub delikatna oliwa z oliwek, które są łatwe do dodania i nie zmieniają smaku naleśników. Jeśli chcesz uzyskać delikatniejsze i słodsze naleśniki, możesz użyć masła lub oleju kokosowego, ale pamiętaj o ich rozpuszczeniu i ostudzeniu przed dodaniem do ciasta. Te tłuszcze doskonale pasują do słodkich naleśników.
Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.