Kurczak z warzywnym ryżem Thermomix
Kurczak z warzywnym ryżem Thermomix to klasyczna potrawa a jednocześnie łatwe danie, które zapewnia nam wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dobrze zrównoważone posiłki, które dostarczają nam odpowiednią dawkę białka, tłuszczu i węglowodanów, nie muszą być uciążliwe ani trudne do przygotowania.
Kurczak z warzywnym ryżem Thermomix – pomysł na pyszne danie
Kurczak z ryżem to jedno z tradycyjnych dań, które stanowi ocalenie w chwilach, gdy brakuje nam czasu eksperymentowanie w kuchni. Gdy pragniemy zaspokoić głód czymś sycącym i pożywnym, może okazać się ono świetnym wyborem. To także potrawa, którą można przygotować na wiele różnych sposobów, aby zadowolić różnorodne gusta – od miłośników pikantnych smaków, przez entuzjastów orientalnych kulinariów, aż po osoby preferujące proste i łatwe rozwiązania.
Ryż z kurczakiem i warzywami
To szybkie danie z kurczakiem, warzywami i ryżem to doskonały pomysł na obiad. Można je przygotować szybko, a jednocześnie jest sycące i smaczne. Jest to potrawa którą warto przygotować w większej ilości, aby mieć zapas na kilka dni. Świetnie sprawdzi się także jako obiad na wynos do pracy, wystarczy zapakować go w szczelne pudełko.
Osobiście lubię przyrządzać ten ryż z kurczakiem z dodatkiem kolorowych papryk, ale równie dobrze można użyć pieczarek, cukinii, brokułów lub gotowej mieszanki warzyw na patelnię dostępnej w sklepie. Jeśli chcesz wzbogacić smak dania, polecam dodać odrobinę gotowego sosu słodko-kwaśnego lub słodkiego sosu chili, łatwo dostępnego w większości sklepów ze specjałami azjatyckimi. Po prostu pyszne!
Kurczak z warzywnym ryżem Thermomix – przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
Kurczak z warzywnym ryżem
- 500 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 250 g cukinii
- 250 g marchewki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 250 g ryżu parboiled
- 1200 g wody
Sos
- 150 g cebuli
- 20 g Natki pietruszki
- 200 g śmietany, najlepiej 30%
- 15 g oleju
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 20 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Umieść miseczkę na górze blendera w celu odważenia składników, włóż do niej kawałki kurczaka, posyp solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i dodaj 15 g oleju. Wymieszaj wszystko. Połóż kurczaka w marynacie na dnie pojemnika Varoma i odstaw na bok.
- Wrzuć do naczynia miksującego marchewkę i cukinię, rozdrobnij 4 sek/obr.5.
- Przełóż rozdrobnione warzywa na górną część pojemnika Varoma i odstaw na bok.
- Wlej do naczynia mieszającego koncentrat bulionu warzywnego, dodaj 5 g oleju oraz wodę. Wstaw koszyczek, odważ do niego ryż. Na pokrywę Thermomixa nałóż część Varoma z kurczakiem i warzywami. Gotuj na parze 25 min/Varoma/obr.1.
- Po ugotowaniu zdejmij część Varoma i odstaw na bok.
- Delikatnie wyjmij koszyczek za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż ryż do innego naczynia i odstaw na bok. Dodaj ugotowane warzywa, dokładnie wymieszaj łyżką cedzakową, ułóż ugotowanego kurczaka i odstaw w ciepłe miejsce. Wlej pozostały płyn po gotowaniu do innego naczynia i zachowaj. Wymyj i osusz Thermomix.
- Wsyp natkę pietruszki do czystego i suchego pojemnika Thermomix, następnie rozdrobnij 5 sek/obr.8. Przesyp do innego naczynia i odstaw na bok.
- Umieść cebulę w pojemniku blendera, dodaj olej i zrumień na wysokiej temperaturze.
- Po zrumienieniu dodaj 300 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, słodką paprykę i mąkę ziemniaczaną. Gotuj 4 min/100°C//obr.3. Następnie włącz tryb mieszania na 20 sekund.
- Dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj łyżką cedzakową. Gotowy sos należy polać na kawałki kurczaka oraz ryż – Smacznego!
Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.