🍗Korean Fried Chicken Thermomix🍗

Dziś pragniemy podzielić się z Tobą tajemnicą jednego z najbardziej uwielbianych dań Koreańczyków – Korean Fried Chicken, czyli soczystych, chrupiących kawałków kurczaka w delikatnym, a jednocześnie intensywnym sosie. Gotowi na kulinarną podróż? Przygotujcie się na eksplozję smaków i aromatów! Dzisiaj odkryjemy razem, jak stworzyć prawdziwe arcydzieło koreańskiej kuchni – Korean Fried Chicken Thermomix!

Korean Friead Chicken przepis

Czas przygotowania 3 godziny
Typ dania Danie obiadowe
Kuchnia Chińska
Ilość porcji 4 porcje

Składniki
  

Kurczak

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego w okrągłe plasterki
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sos

  • 5 ząbków czosnku
  • 10 g świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego w okrągłe plasterki
  • 50 g cukru brązowego
  • 60 g octu ryżowego
  • 60 g płynnego miodu
  • 40 g koreańskiej pasty chilli (gochujang)
  • 30 g ketchupu pomidorowego
  • 15 g sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • pokruszone orzeszki ziemne do posypania
  • 2 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki (5 mm), do posypania

Przepis
 

Przygotowanie kurczaka

  • Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zdrapać szpatułką ze ścianek naczynia miksującego i ponownie rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zdrapać ponownie szpatułką ze ścianek naczynia miksującego i zostawić na spodzie.
  • Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć wszystko do dużej miski. Odważ skrzydełka z kurczaka i wymieszaj w przygotowanej marynacie. Przykryj folią spożywczą lub wielokrotnego użytku i włóż do lodówki na 2-4 godziny.

Przygotowanie sosu

  • Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zdrapać szpatułką ze ścianek naczynia miksującego i ponownie rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zdrapać ponownie szpatułką ze ścianek naczynia miksującego i zostawić na spodzie.
  • Dodać cukier, ocet, miód, koreańską pastę chilli, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać 10 s/obr. 3. Ściągnąć wszystko szpatułką z boków naczynia miksującego, następnie z założonym koszyczkiem zamiast miarki, podgrzewać 10 min/100 °C/obr. 1. Przełożyć do dużej miski i trzymać w cieple.
  • Rozgrzać olej roślinny w głębokim rondlu lub frytownicy do temperatury 190°C.
  • Smaż skrzydełka z kurczaka w partiach po 4–5 przez 12–15 minut, aż cały kurczak będzie zrobiony w środku i chrupiący z zewnątrz. Przełołyć skrzydełka do naczynia do pieczenia wyłożonego papierowymi ręcznikami i trzymać w ciepłym piekarniku podczas smażenia pozostałej części kurczaka.
  • Przełożyć gotowego kurczaka do miski z sosem i wymieszać. Posypać pokruszonymi orzyszkami ziemnymi i dymką. Gotowe danie można podawać np. z ugotowanym ryżem.
Słowa kluczowe dania obiadowe

Korean Fried Chicken Thermomix – idealny kurczak

Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji delektować się smakiem koreańskiego kurczaka smażonego, pozwólcie, że najpierw opiszę, co sprawia, że to danie jest tak niezwykłe. Przede wszystkim, mamy tu do czynienia z chrupiącymi kawałkami kurczaka, które wewnątrz są niezwykle soczyste. Po drugie, zachwycający sos o przyjemnym połączeniu pikantności i słodyczy, sprawiając, że Korean Fried Chicken staje się niezwykle uzależniający.

Poczuj nieco koreańskiej ostrości 🌶

Omawiane danie oferuje intensywny stopień pikantności, który wywołuje łzy w oczach, ale jednocześnie dostarcza fascynującej słodyczy wplecionej w sos otaczający kurczaka. Ta delikatna słodycz łagodzi ostrość, tworząc bardzo ciekawy efekt dla naszych kubków smakowych.

Kurczak po koreańsku najlepszy przepis

Jeśli jesteś fanem smażonego kurczaka, koniecznie spróbuj tego koreańskiego przepisu na kurczaka smażonego! Mięso pozostaje delikatne i soczyste w środku, jednocześnie zachowując chrupiącą skórkę, którą wszyscy uwielbiamy. Dodatkowym elementem jest nuta gochujangu w sosie, nadająca temu daniu odważny smak.

Ostatnio miałem okazję odwiedzić restaurację, która serwuje fenomenalnego koreańskiego smażonego kurczaka, i postanowiłem odtworzyć ten przepis w domu. Mam wrażenie, że udało mi się zbliżyć do wersji restauracyjnej. A czy już wspomniałem, że jest również niezwykle łatwy do przygotowania? Bo tak jest!

Uwielbiam przepisy, które pozwalają mi eksperymentować z różnymi smakami i składnikami z całego świata. Koreański smażony kurczak stał się teraz podstawowym daniem w moim menu domowym, gotujemy go przynajmniej raz w tygodniu.

Podobał Ci się ten przepis? Zobacz pozostałe przepisy znajdujące się na naszym blogu.


5 1 vote
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments