Kapusta z grzybami Thermomix

Wielowiekowa tradycja kulinarna dostarcza nam niekończących się inspiracji do odkrywania nowych smaków i aromatów. Wśród tych klasycznych dań, które zachowują swój urok i smak przez pokolenia, wyróżnia się kapusta z grzybami – pełna harmonii smakowej i zapachowej uczta, która przenosi nas w świat autentycznych, domowych doznań kulinarnej przyjemności.

Kapusta z grzybami Thermomix

Czas przygotowania 1 godzina
Typ dania Danie obiadowe
Kuchnia Polska
Ilość porcji 6 porcji

Składniki
  

  • 50 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
  • 500 g wody
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 140 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 35 g masła
  • 2-3 szczypty soli
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis
 

  • Umieść miskę na pokrywie naczynia miksującego w celu odważenia odpowiedniej ilości grzybów, a następnie zalej je wodą. Odstaw na 30 min aby mogły spokojnie namoknąć. Po tym czasie, odsącz grzyby np. za pomocą koszyczka, zachowując przy tym wodę z namaczania.
  • Ustaw drugą miskę na pokrywie Thermomixa i dodaj do niej kapustę tak aby otrzymać odpowiednią wagę. Następnie przenieś kapustę do dolnej części Varomy, spłucz ją pod bieżącą wodą i odstaw na bok.
  • Umieść marchewkę w pojemniku miksera i rozdrobnij przez 5 sekund przy prędkości obrotowej 5. Następnie przenieś rozdrobnioną marchewkę do innego naczynia i odstaw.
  • Umieść cebulę w Thermomix i rozdrobnij przez 5 sekund przy prędkości obrotowej 5.
  • Dołącz opłukaną kapustę i zachowaną wodę z namaczania grzybów do cebuli, a następnie rozdrobnij przez 6 sekund przy prędkości obrotowej 5. Delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki, a następnie ponownie rozdrobnij przez kolejne 6 sekund przy prędkości obrotowej 5. Zamiast przykrywki na pojemniku miksera, użyj koszyczka i gotuj przez 20 minut przy temperaturze 100°C oraz prędkości obrotowej 1.5 (obroty wsteczne)
  • Dodaj namoczone grzyby i masło do naczynia miksującego, a następnie rozdrobnij przez 3 sekundy przy prędkości obrotowej 4. Zmieszaj składniki za pomocą łopatki, aby nie zbierały się na dnie naczynia miksera, a następnie dus przez 3 minuty bez przykrycia przy temperaturze 120°C i prędkości obrotowej 1, a następnie rozdrobnij przez 3 sekundy przy prędkości obrotowej 4.
  • Dodaj rozdrobnioną marchewkę, sól, pieprz i cukier, a następnie wymieszaj wszystko za pomocą łopatki. Gotuj przez 10 minut przy temperaturze 100°C, bez zakrywania, i przy prędkości obrotowej 1.5 (obroty wsteczne). Podawaj wigilijną kapustę z grzybami na ciepło.
Słowa kluczowe dania obiadowe

0 0 votes
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments