Kapusta z grzybami Thermomix
Wielowiekowa tradycja kulinarna dostarcza nam niekończących się inspiracji do odkrywania nowych smaków i aromatów. Wśród tych klasycznych dań, które zachowują swój urok i smak przez pokolenia, wyróżnia się kapusta z grzybami – pełna harmonii smakowej i zapachowej uczta, która przenosi nas w świat autentycznych, domowych doznań kulinarnej przyjemności.
Kapusta z grzybami Thermomix
Składniki
- 50 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 500 g wody
- 800 g kapusty kiszonej
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 140 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 35 g masła
- 2-3 szczypty soli
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
Przepis
- Umieść miskę na pokrywie naczynia miksującego w celu odważenia odpowiedniej ilości grzybów, a następnie zalej je wodą. Odstaw na 30 min aby mogły spokojnie namoknąć. Po tym czasie, odsącz grzyby np. za pomocą koszyczka, zachowując przy tym wodę z namaczania.
- Ustaw drugą miskę na pokrywie Thermomixa i dodaj do niej kapustę tak aby otrzymać odpowiednią wagę. Następnie przenieś kapustę do dolnej części Varomy, spłucz ją pod bieżącą wodą i odstaw na bok.
- Umieść marchewkę w pojemniku miksera i rozdrobnij przez 5 sekund przy prędkości obrotowej 5. Następnie przenieś rozdrobnioną marchewkę do innego naczynia i odstaw.
- Umieść cebulę w Thermomix i rozdrobnij przez 5 sekund przy prędkości obrotowej 5.
- Dołącz opłukaną kapustę i zachowaną wodę z namaczania grzybów do cebuli, a następnie rozdrobnij przez 6 sekund przy prędkości obrotowej 5. Delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki, a następnie ponownie rozdrobnij przez kolejne 6 sekund przy prędkości obrotowej 5. Zamiast przykrywki na pojemniku miksera, użyj koszyczka i gotuj przez 20 minut przy temperaturze 100°C oraz prędkości obrotowej 1.5 (obroty wsteczne)
- Dodaj namoczone grzyby i masło do naczynia miksującego, a następnie rozdrobnij przez 3 sekundy przy prędkości obrotowej 4. Zmieszaj składniki za pomocą łopatki, aby nie zbierały się na dnie naczynia miksera, a następnie dus przez 3 minuty bez przykrycia przy temperaturze 120°C i prędkości obrotowej 1, a następnie rozdrobnij przez 3 sekundy przy prędkości obrotowej 4.
- Dodaj rozdrobnioną marchewkę, sól, pieprz i cukier, a następnie wymieszaj wszystko za pomocą łopatki. Gotuj przez 10 minut przy temperaturze 100°C, bez zakrywania, i przy prędkości obrotowej 1.5 (obroty wsteczne). Podawaj wigilijną kapustę z grzybami na ciepło.
Subscribe
Login
0 komentarzy
najstarszy