Surówka Colesław Thermomix

Surówka colesław to popularne danie, które składa się głównie z krojonej kapusty białej lub czerwonej, marchwi i sosu. Nazwa „colesław” pochodzi od holenderskiego słowa „koolsla”, które oznacza dosłownie „kapustny sałat”. Surówka colesław jest znana ze swojej chrupiącej tekstury i orzeźwiającego smaku.

Surówka Colesław Thermomix

Czas przygotowania 15 minuty
Typ dania Przekąska
Kuchnia Inna

Składniki
  

  • Pół główki kapusty białej lub czerwonej (ok. 500 g), pokrojonej na kawałki
  • 2-3 marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
  • Pół cebuli (opcjonalnie), pokrojonej na kawałki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis
 

  • Włóż kawałki kapusty, marchewki i ewentualnie cebuli do Thermomixa.
  • Zamknij pokrywę Thermomixa i zetrzyj warzywa, korzystając z funkcji krojenia i mieszania. Ustaw prędkość na 4 i trzymaj kilka sekund, aż uzyskasz pożądaną konsystencję warzyw.
  • Przenieś warzywa do osobnej miski.
  • W Thermomixe umieść majonez, kwaśną śmietanę, musztardę, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz.
  • Zamknij pokrywę i wymieszaj składniki na prędkości 3-4 przez kilka sekund, aż uzyskasz jednolity sos.
  • Wlej sos do miski z warzywami.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby sos równomiernie pokrył warzywa.
  • Odstaw surówkę colesław do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki dobrze się połączyły i surówka schłodziła się.
Słowa kluczowe przekąski

0 0 votes
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments